Lehetünk fehérjehiányosak növényi étrendet követve?

Nem, nem lehetünk. Ha teljes értékű növényi étrendre hagyatkozunk és életkorunknak, aktivitásunknak megfelelő mennyiségű kalóriával ajándékozzunk meg magunkat, akkor ez ki van zárva.

Tehát: ha egészséges felnőttként eleget eszel, természetes, feldolgozatlan forrásokból, változatosan táplálkozol, akkor egyszerűen nem lehetsz fehérjehiányos.

Még a növényi étrendre is jellemző, hogy alaposan túlszárnyaljuk a fehérje-bevitelre vonatkozó ajánlásokat, a mindenevő étrendekre viszont ez különösen igaz. A mai, általánosnak tekinthető trendek szerint ez kívánatos, valójában viszont egyáltalán nem az. A jól megtervezett, gondosan kimért étrendek is sokkal inkább passzolnak az élsportolókhoz, mint hozzánk, átlagos igényű emberekhez.

Nekünk egyáltalán nincs szükségünk kimagasló mennyiségű fehérjére!

Éppen ellenkezőleg, fehérjéből kellene a legkevesebbet magunkhoz vennünk, főleg akkor, ha azt állati fehérjéből próbáljuk fedezni. (Nézz csak bármilyen hivatalos, országos szinten elfogadott ajánlást, ezt fogod látni!) Ugyanis az állati fehérjével nem csak színtiszta fehérjéhez jutunk, hanem nagyon sok „egyebet” is beviszünk a szervezetünkbe. Koleszterint, gyógyszer és antibiotikum maradványokat, hormonokat, stb. Ez a növényi fehérjeforrásokra nem igaz, így egészségügyi szempontból jóval veszélytelenebbnek tekinthetően a növényi fehérjék.

Valójában nagyon könnyű fedezni a fehérjeigényünket növényi étrenden, ugyanis:

Mindenben van fehérje

Amikor váltottam, én is aggódtam a fehérjehiány miatt, de évek elteltével már nyilván a legkevésbé sem aggaszt ez a kérdés. Ugyanakkor normális, ha te még nem jársz ebben a cipőben, hiszen a társadalmunk tudatába általánosan beleégett a tény, hogy a fehérje egyenlő a hússal, esetleg a tojással, a tejtermékekkel. Innen már gyakorlatilag logikus a következtetés, hogy ha nem eszünk ezekből, akkor fehérjehiányosak leszünk.

  • Viszont elegendő megnézni az ételek csomagolását ahhoz, hogy száműzhesd ezt a tévhitet. Nézz meg egy zacskó chipset, egy müzliszeletet, egy növényi joghurtot, vagy akár egy zöldséget! Mit találsz róla a kalóriatáblázatokban? Bizony, mindegyik mellett ott lesz nem csak a zsír- és a szénhidráttartalom, hanem az is, mennyire fehérje van bennük.

Sok vegán fotón látni, hogy az egyik legerősebb (gorilla) és a legnagyobb szárazföldi (elefánt) állat is növényevő. Hogyan létezhetne bármilyen növényevő állat, ha nem lenne fehérje a növényekben? Valójában mindannyian növényekből építjük fel az izmainkat, csak a ragadozók és a mindenevők alkalmanként használnak erre egy másodlagos „vivőanyagot”: a húst. A növényi étrendet követőek ettől megkímélik magukat és az állatokat is.

Természetesen ezt a témát még lehetne boncolgatni, és ezt meg is tettem korábbi cikkekben, valamint a könyvemben. A lényeg sem így, sem úgy nem fog változni: a növényi étrend némi háttértudás mellett semmiképpen sem okozhat fehérjehiányt.

Mit mondanak az egészségügyi szervezetek?

Több világhírű dietetikai szervezet már évekkel ezelőtt kimondta, hogy a növényi étrend ideális minden életkorban és állapotban (akár várandósság alatt is). A WHO ajánlása pedig azt tartalmazza, hogy 0,8 grammnyi fehérjével kalkuláljunk testsúlykilogrammonként.

Mit is jelent ez? Egy 60 kilós nő esetében 48 gramm fehérje szükséges az egészséges súlytartáshoz. A következő bejegyzésekben hozok olyan ételeket, amik alighanem még inkább megnyugtatnak, hiszen már egy-egy fogás is képes arra, hogy ezt az igényt kielégítse. Nemhogy egy teljes nap!