Mit készíts tofuból?

Örülök, hogy sokan nyitottak vagytok a tofura, illetve arra, hogyan is használjuk a vegán konyhában 🙂 Be kell vallanom, régen nagyon utáltam a tofut, vagyis akkor, amikor még fogalmam sem volt, hogyan kell elkészíteni és melyiket érdemes megvenni belőle.

Az én személyes kedvencem a bükkfán füstölt tofu, illetve a marinált, utóbbit mindig a LIDL-ben veszem. Ezek már annyira ízletesek (számomra), hogy magukban is örömmel fogyasztom őket. A tofu bolti verziója ugyanis már nem nyers, hanem egy gyakorlatilag konyhakész alapanyag. Minden más, amit teszünk vele, már extrának számít, így a sütés, főzés, pirítás, stb. nem kötelező, hanem egy lehetőség.

Milyen ételt csinálj tofuból?

Próbáltam ezúttal kicsit különlegesebb recept-ötleteket hozni, hogy akkor is találjatok kipróbálnivalót közöttük, ha már javában tofu-fogyasztók vagytok.

Tofus rizs: Morzsolj szét, vagy kockázz fel egy adag tofut, pirítsd aranybarnára serpenyőben, ízlés szerint fűszerezd. Forgasd össze friss zöldségekkel és egy adag főtt rizzsel.

Tofus szendvics: Cseréld le a kedvenc szendvicsedben a szalámit tofura, ha van kedved és időd, picit meg is piríthatod mindkét oldalát.

Tofusaláta: Vágd keresztben hosszú, vékony szeletekre a tofut (kevésbé morzsálódósat válassz), majd futtasd meg wokban. Adj hozzá felkarikázott szárzellert, és öntsd nyakon az egészet egy szójaszószos-fokhagymás-chilis öntettel.

Tofu-tacos: Főtt vörösbabot, paradicsomot, hagymát futass meg egy serpenyőben, gondosan fűszerezd meg, majd a végén morzsolj bele egy adag tofut. Tálald tortillával!

Tofu nuggets: Vágd a tofut egyforma, nagyobb méretű kockákra, majd készítsd elő őket vegán panír segítségével. A falatkákat forró olajban, vagy sütőben süsd ropogósra és a kedvenc mártogatósoddal kínáld.

Tofu curry: Süsd meg a felkockázott tofut egy serpenyőben, majd tedd félre. Készítsd el a kedvenc zöldséges currydet, majd a végén forgasd össze a tofuval. Naan kenyérrel vagy főtt gabonával tálald.

Tofurántotta: Pirítsd meg a szokásos módon a rántottához használt zöldségeket. Egy edényben a morzsolt tofut keverd össze kevés kurkumával, fekete sóval és löttyintésnyi növényi tejjel. Öntsd rá a zöldségekre, majd forgasd össze őket és tálald friss kenyérrel.

Tipp: A kapott rántottát szendvicsbe, sós süteményekbe, vagy akár wrapba is töltheted.

Tofu smoothie: Készítsd el a kedvenc gyümölcsturmixodat, aminek könnyen növelheted a fehérjetartalmát, ha egy adag, natúr tofuval is gazdagítod krémesítés előtt.

Tofu lasagne: Vágd vékony szeletekre a tofut és használd az általad választott zöldséges lasagne rétegezéséhez. A tésztára tegyél paradicsomszószt, zöldségeket, de természetesen vegán besamellel és növényi sajtszósszal is felturbózhatod.

Tofu feta: Hamis fetasajtot készíthetsz tofu felhasználásával. A tofuból préseld ki a vizet nyomás segítségével, vágd kockákra, majd egy éjszakán át pácold. Számos pácöntetet találsz neten, de ha fetára emlékeztetőre vágysz, akkor almaecetes, zöldfűszeres verziót érdemes keresned.

Tofu, mint levesbetét: A tofut kockázd fel és egyszerűen add hozzá a kész leveshez. Bármilyen natúr zöldségleveshez jól passzol, de a leginkább a távol-keleti ízvilághoz, pl. egy miso leveshez illik.

Tofu saslik: Kockázd fel az általad választott tofut, majd fűzd nyársra vegyesen zöldségekkel, gombákkal. Süsd meg grillen, vagy sütőben, és közben rendszeresen kenegesd meg a kedvenc pácoddal.

A tofu sokoldalú, gyors és könnyen elkészíthető

Ezekből a példákból is láthatod, hogy a tofu sokoldalú, egyszerűen a kreativitásodon múlik, milyen formában használod a konyhádban.

Az alap módszer minden esetben ugyanaz: általában picit hőkezeljük, aztán már mehet is a többi alapanyag mellé. Attól függően, hogy felszeleteled, kockázod, vagy morzsolod, más és más hatást érhetsz el vele.

Színesítheted a tofufogyasztási szokásaidat, amennyiben eltérő ízesítésű tofukat választasz, vagy te magad pácolod őket előre. Ha pedig ezek után felfedezed, hogy a tofuk között is akad egészen kemény, valamint kifejezetten lágy verzió is, még több fantáziadús ételt készíthetsz majd 🙂

Segítségre, támogatásra van szükséged az induláshoz, vagy valami nem világos? Nézd meg a konzultációs lehetőségeimet, vagy kukkantsd meg, miről szól a könyvem! 🙂