Növényi étrend: hogyan lehet olcsóbb?

A növényi étrend a fenntartások ellenére sokszor olcsóbb, mintha állati eredetűeket vásárolnál. Ehhez viszont az kell, hogy kicsit tudatosabban állítsd össze a menüdet és különösen odafigyelj az élelmiszerpazarlás elkerülésére.

Vásárolj helyi és szezonális alapanyagokat!

A szezonális, valamint helyi élelmiszerek olcsóbbak és általában frissebbek, mint az importált vagy az aktuálisan nem szezonális élelmiszerek. Ráadásul, ha a helyi piacokat látogatod, vagy kistermelőktől vásárolsz, akkor egyúttal támogatod a helyi gazdaságot. Sokan félnek attól, hogy ezek a termékek drágábbak, de én éppen az ellenkezőjét tapasztalom. Tény, hogy a nagyáruházakkal kevesen vehetik fel a versenyt, de a helyi piacon nálunk általában ugyanannyi, vagy még olcsóbb a friss alapanyag.
Érdemes időt szánnod rá, hogy felfedezd azok a forrásokat és lehetőséget is, amelyek a közvetlen környezetedet érintik!

Szerezd be nagyobb kiszerelésben!

Számos növényi alapanyag olcsóbb, ha nagyobb kiszerelésben vásárolod őket. Ilyenek pl. a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a magvak és diófélék, de még a sörélesztőpehely is. Amennyiben van rá módod, tankolj fel belőlük – akár barátokkal, ismerősökkel közösen. Ez hosszú távú befektetés, ráadásul ezek az élelmiszerek sokáig elállnak, szárított verzióban akár évekig tárolhatóak, nagyon sokat spórolhatsz a segítségükkel. (Már csak azért is, mert a hüvelyesek és a gabonák a növény étrend vázát képezik.)

Ráadásul, ha így teszel, elegendő lesz havi 1-2 alkalommal nagyobb bevásárlást tartanod, egyébként a helyi zöldségednél, vagy az említett piacon kiegészítheted az otthoni készletet. Ez egy újabb spórolási lehetőség: nem kell annyit boltba járnod!

Főzz tudatosan!

Mindig érdemes egyszerre nagyobb adagokat főznöd és előre elkészítened legalább 1-2 napra az ételeket. El sem hiszed, ezzel milyen sok időt és energiát spórolhatsz meg! Az otthon készített ételek szinte kivétel nélkül olcsóbbak, mint a boltban vásároltak, és ide nem csak az olyan fogások tartoznak, mint amilyen a mandulavaj, vagy akár a humusz, hanem a klasszikus főételek is.
Mivel a növényi fehérjeforrások eleve olcsóbbak, a belőlük készült, kiadós fogások napokra elegendőek – pénztárcabarát verzióban.
Ne gondolj bonyolult ételekre! A vegán chilis bab, egy nagy fazék borsófőzelék, vagy akár néhány adag lencsehurka pillanatok alatt elkészül és olcsó, tápláló fogást jelent számodra.

Használj fel mindent az ételekből!

Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében fontos, hogy az összes megvásárolt alapanyagot felhasználd. Ahhoz, hogy ez a konyhai rutinod része legyen, szükséged lesz némi rutinra és tudatosságra, de szerencsére ezek fejleszthető készségek. Ha pl. zöldségeket főzöl, akkor a héjat és a leveleket is felhasználhatod – igaz, csak akkor, ha organikus eredetűek (még egy érv a helyi gazdák mellett!). Ezek szárítva, majd porítva kiváló fűszerek lehetnek. Frissen zöldségalapelveket készíthetsz belőlük, de a levelek természetesen salátában, turmixban is landolhatnak, újabb fogást biztosítva számodra kidobásra ítélet alapanyagokból.
Növényi étrend mellett megtanuljuk, hogy az ételekre másként kell tekintenünk és nincs olyan maradék, amit ne lehetne újragondolni, újrahasznosítani egy másik étel részeként. Már csak azzal is rengeteget spórolunk, hogy ezt az egyszerű alapelvet követjük!

Válassz olcsóbb alapanyagokat!

Az említett helyi, szezonális termékek mellett vannak olyan alapanyagok, amelyek eleve olcsóbbak. Vagy azért, mert könnyű őket termeszteni, vagy azért, mert sokan foglalkoznak velük, esetleg azért, mert drágán biztosan nem fogynának el – nem lenne rájuk akkora kereslet. Növényi étrendet követve távolról sem muszáj exkluzív és feldolgozott élelmiszerekkel megtömnöd a kosaradat.
Lehet, hogy kell egy kis idő, amíg felfedezed, milyen széles a választék az olcsóbb alapanyagok tekintetében, de észre fogod venni a kiskapukat és kincsként fogsz tekinteni rájuk. Fel fog tűnni, hogy az unalmasnak gondolt alma megannyi új finomság része lehet, hogy az érett és leárazott banán igazi kincs, ha banánkenyeret, vagy banánfagyit csinálnál. Meglátod, hogy a káposzta, a burgonya, a sóska, vagy éppen a hibásnak ítélt répa nem csak kiváló, hanem egyenesen tökéletes része a növényi fogásoknak.

Ne bonyolítsd túl!

Fogyassz egyszerűbb ételeket! Nem kell azonnal ötfogásos menüvel indítani a vegán életmódot, teljesen felesleges túlbonyolítani a főzést, mert csak elmegy a kedved.  A levesek, a már említett egytálételek, vagy éppen a felturbózott saláták egészségesek, egyszerűek, gyorsan elkészülnek és könnyű belőlük pénztárcabarát menüt összeállítani.
Ezt még érdemes kiegészítened azzal, hogy lehetőség szerint saját magad is termelsz, vagy gyűjtesz ehető alapanyagokat. Ha nincs meg a kellő rutinod, akkor célszerű részt venned egy gyógynövény ismereti képzésen, a gombákat pedig szakellenőrök segítségével bevizsgáltathatod. Némi alapismeret mellett ez is olyan, amivel rengeteget spórolhatsz. Zöld leveleseket, friss fűszernövényeket pl. balkonon is termelhetsz, ha pedig egy kis túrával összekötöd a vadon termő finomságok begyűjtését, akkor máris duplán tettél az egészségedért.

Ha még több spórolási technikára van szükséged, vagy szeretnéd megtanulni, hogyan rázhatod ki a kisujjadból a növényi konyha trükkjeit, nézd meg, miről szól a könyvem! 🙂