Sokszor hangsúlyozom: attól, hogy valami vegán, még nem lesz feltétlenül egészséges. Járhatnak vele pozitív előnyök, pl. adott esetben kevesebb kalóriát és általában kevesebb zsírt is tartalmaz egy-egy növényi alapú fogás.

Még egy igazán hosszú bejegyzéssel sem tudnám kiírni mindazt magamból, ami a kalóriákkal kapcsolatosan a fejemben van. Közben tudom, hogy sokan nem akartok túlságosan mélyen elmerülni a témában.

Az egészséges arányokról a tányéron már volt szó, most viszont szerettem volna egy másik, szemléletes ábrát is mutatni nektek: ez a jól ismert ételpiramis.

A korábbi bejegyzésben elolvashattad, hogy a növényi fehérjében gazdag hüvelyesek milyen változatos formában kerülhetnek a tányérodra. De miben van még sok fehérje?

Ha szeretnél több fehérjét bevinni növényi étrenden, gond nélkül megteheted. Bizonyos élethelyzetekben, pl. izomtömeg-növelés, várandósság, erre szükség is lehet.

Nem, nem lehetünk. Ha teljes értékű növényi étrendre hagyatkozunk és életkorunknak, aktivitásunknak megfelelő mennyiségű kalóriával ajándékozzunk meg magunkat, akkor ez ki van zárva.

„Mint friss anyuka érdeklődöm a vegán életmód iránt, de idő hiányában kicsit félek… Esetleg van tipped, mik azok az ételek, amikből lehet nagyobb adagot csinálni, fagyasztani, hogy később egyszerűbb legyen?”

A múlt héten írtam nektek véleményt egy cikkről, ami a szakmaiságot mellőzve, károsnak és hiányosnak állította be a növényi étrendet – szeretném még jobban eloszlatni a tévhiteket.

Vegán életmód tanácsadóként azt hiszem egyértelmű, melyik étrendet preferálom. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy a teljes értékű növényi étrendre nem egyszerű egyik napról a másik ráállni.

Azt gondoltam, már nincs szükség ilyen jellegű cikkekre, de aztán látva, milyen publikációk jelennek meg nap mint nap az interneten, változtattam a nézőpontomon.